Ukulele

En ukulele är ett stränginstrument som har 4 strängar. Många kopplar ihop instrumentet med tropiska delar av världen som exempelvis Hawaii. Generellt sett har en ukulele ett “gladare” ljud än många andra stränginstrument. Tonerna är ljusa men lite matta skulle man kunna säga och därför låter de något fylligare. Instrumentet har dock ett något lägre ljud än andra instrument och därför brukar det inte användas i orkester- eller gruppsammanhang. Det görs dock versioner av instrumentet med elektrisk förstärkning av ljudet vilket underlättar i vissa situationer.

Känd ukulelemusik

Det finns en mängd olika låtar som spelas med en ukulele men ingen är lika känd och typisk för instrumentet som medleyn “Over the raindbow / What a wonderful world”. Det var en så kallad cover medley som framfördes av den hawaiiska artisten Israel Kamakawiwo’ole. Den fick väldigt stor internationell framgång när den släpptes på albumet “Facing Future, tillsammans med andra låtar av artisten. Hans version av, framför allt,” Over the raindbow” anses av väldigt många vara den bästa versionen av den låten som har gjorts.

Ursprung

Ukulelen skapades på Hawaii under 1800-talet efter att portugisiska immigranter introducerade Cavaquihnon öarna. Ordet ukulele kan löst översättas till “hoppande loppa”. Varför den fick det namnet är oklart men det tros kunna ha något att göra med sättet som en skicklig spelares fingrar “hoppar” mellan strängarna.

En cavaquinho, ursprunget till Ukulelen, är ett portugisiskt fyrsträngat instrument och det kan vara svårt att se vad det skulle kunna finnas för skillnad på den och en ukulele. Till utseendet är det ingen direkt skillnad och knappt annars heller. Den största skillnaden ligger i att en ukulele alltid använder nylonsträngar medan en cavaquinho kan använda både nylon- och stålsträngar. I och med det får en cavaquinho ett mer “krispigt” och skarpt ljud.

Först under 1900-talet spred sig Ukulelen till övriga delar av USA för att sedan sprida sig vidare till andra delar av världen. En ukulele kan variera lite i ljud och vilken stämning som ska användas till strängarna beroende på modell. Generellt sett finns det fyra olika typer av instrumentet, sopran, tenor, concert och baryton.

Sverige och ukulele

Instrumentet har inte fått någon jättepopularitet i Sverige men det spelas ändå av vissa personer. Det har dock aldrig blivit någon stor grej och det finns inga direkt kända svenska låtar där ukulelen har en framträdande roll.

marinate