Elton John

Elton John hette från början Reginald Kenneth Dwight och han föddes i nordvästra London under mars 1947. Hans musikaliska bana började när han vid 5 års ålder sattes vid ett piano för första gången av sin mormor. Han lärde sig fort och fick 1958 ett stipendium för att studera musik på Royal Academy of Music. Under en period var han medlem i gruppen “Bluesology” och det är därifrån han fick sitt artistnamn. Det är en sammansättning av två andra medlemmars namn, och senare tog han även sitt artistnamn till sitt personnamn och heter sedan 1972 officiellt Elton John.

Lejonkungen

Elton John gjorde sin karriärs bästa val när han tackade ja till att göra musiken för Lejonkungen, en av Disneys mest populära filmer genom tiderna. Det skrevs totalt 6 låtar till filmen och Elton John var delaktig i samtliga av dessa.

  • Circle of life (En värld full av liv)
  • Morning report (Morgonrapport)
  • I just can’t wait to be king (Snart är det jag som är kung)
  • Be Prepared (Var beredd)
  • Hakuna Matata (Hakuna Matata)
  • Can you feel the love tonight (Känn en doft av kärleken)

Flera av dessa låtar är väldigt populära men “Can you feel the love tonight” är troligtvis den som har fått mest uppmärksamhet, även av de som inte har sett filmen. Under sluttexterna på filmen är det även Elton John själv som framför låten.

Välgörenhet

Elton John har varit en stor del av välgörenheter, framför allt när det kommer till AIDS. Han spelade 1985 in en låt tillsammans med Dionne Warwick, Stevie Wonder och Gladys Knight som de kallade för “That’s what friends are for”. Alla pengar som kom in från den låten skänktes till American Foundation for AIDS Research. Han har även grundat sin egen fond för just AIDS, “The Elton John Aids Foundation”.

marinate