Mjukvaruinstrument

Det går inte att säga annat än att vi lever i en smått otrolig tid. Visst, att leva i en otrolig tid är inte bara positivt – det är ju lite stökigt i omvärlden med pandemier och politisk osäkerhet. Som musiker finns det dock mycket att glädja sig åt. Det enda du behöver för att kunna skapa musik är en macbook pro 13 som du kan köpa för en relativt billig penning begagnad och ett musikprogram. Sen är det bara att köra, i stort sett.

Du kan sedan fylla datorn med mjukvarusynthar, trummaskiner, effekter och mängder av annat smått och gått. Utrustning som i hårdvaruformat skulle kosta flera förmögenheter.

Arturia

Arturia har gjort en av de bästa serierna av mjukvarusynthar. Mer specifikt handlar det om emulatorer av några av tidernas mest uppskattade vintagesynthar. Arturia har gjort simuleringar av allt från Moog-synthar till monstersynthar som Yamahas DX7 och CS-80.

Trummaskiner

Bland de mjukvarubaserade trummaskinerna hittar du allt från dem som är fulladdade med färdiga ljud från klassiker som Roland 808 och 909 till enkla samplers där du själv kan ta trumljud från inspelningar du tycker om. Fast var försiktig i det sistnämnda fallet, vräng och fixa lite med ljuden, om någon känner igen dem kan det bli besvärligt.

Effekter

Mjukvarubaserade finns också de i mängder av varianter. Från vintage-kompressorer till smått tokiga kombinationer av baklängesdelay och flangers. Om du har ett galet ljud i huvudet och vill återskapa det så finns möjligheterna för dig att göra det.

marinate