Tonårsidoler förr och nu

På 1950-talet uppfanns ordet tonåring, detta betecknade alltså ungdomar i åldrarna 13 till 19. Marknadsföringen riktade in sig på denna viktiga grupp, och därmed skapades en tonårskultur som bestod av musik, kläder och hårmode. En tonårsidol var en sångare som mest riktade sig till ungdomar. Musikerna var söta och konserterna kunde bli stökiga tillställningar då publiken svimmade, grät och skrek.

På live-inspelningen “The Beatles at the Hollywood Bowl” går det knappt att urskilja musiken på grund av oväsendet från publiken, Idolerna uppfyller en fantasi hos publiken som kanske inte har mycket erfarenhet av livet. Alla låtar handlar om kärlek.

Varning för tjuvar

Om du går på en konsert med dina vänner är du säkert upptagen med att sjunga med i låtarna och snacka med dina vänner. Mitt i uppståndelsen kan någon gå förbi dig med apparatur på en meters avstånd och komma åt alla dina bankuppgifter på kortet. En skimblocker är en plånbok för mobilen som även skyddar dina kort från att bli skimmade, produkten finns tillgänglig online och levereras snabbt och utan fraktkostnad.

Tonårsidoler säljer skivor

Vad har Elvis Presley, Tommy Steele, David Cassidy, Donny Osmond och killarna i One Direction gemensamt? De var alla tonårsidoler för varsin generation. Vissa tonårsidoler, som David Cassidy trivdes bäst i en TV-studio där man kunde redigera musiken och ta bort falska noter i efterhand.

One Direction kunde både sjunga och dansa och fyllde arenor med specialskrivna sånger med texter som unga tjejer kunde relatera till. Till och med äldre personer påverkades av uppträdandet. En tonårsstjärna är pensionsfärdig i 30-årsåldern. Branschen sliter hårt på idolerna. Det är en otrolig pengacirkus och alla vill ha sin del av kakan. Dessutom påverkas sämjan mellan band-medlemmarna av att jämt vara på turné.

marinate