Saxofon

Normalt sett brukar blåsinstrument delas upp i trä och bleck beroende på vilket material de är byggda av och utformningen. Generellt sett ingår ett instrument gjort av metall i bleckblåsinstrument. Ett undantag är dock saxofonen som räknas som ett träblåsinstrument trots att den oftast är gjord av mässing. Detta beror på dess konstruktion, att den har två öppningar och ett rörblad.

Saxofonen har funnits sedan 1840-talet när den belgiske instrumentmakaren Adolphe Sax tillverkade den första. Han fick sedan patent på det då nya instrumentet 1846. Dess ljud passade in perfekt i jazzen och saxofonen är nu en stor del av den genren.

Storlekar

Det finns olika storlekar på saxofon och alla ger sin alldeles egna speciella klang, även om det tydligt hörs att alla tillhör en saxofon. Detta är en lista, från högsta till lägsta tonläge, på de vanligaste varianterna:

  • Sopransaxofon
  • Altsaxofon
  • Tenorsaxofon
  • Barytonsaxofon

Det finns även några lite mer ovanliga varianter men de används väldigt sällan.

Kända saxofonspelare

Bland svenskar har vi bland annat Per Friman som 2011, 27 år gammal, släppte sin debutskiva. Han har sin solokarriär men utöver den ingår han även i bland annat “Svenska Saxofonkvartetten”.

Cannonball Adderley är ett av de absolut mest kända namnen i industrin. Han föddes 1928 och dog 1975, en månad före sin 47-årsdag. Från början arbetade han som musiklärare men blev senare en jazzmusiker. Han fick först uppmärksamhet när han spelade i “Miles Davis sextett” tillsammans med andra framstående musiker. Senare startade han sin egen kvintett som han kallade “Cannonball Adderley Quintet”. Smeknamnet Cannonball var en referens till hans kroppshydda.

Under sina spelningar visade han tydligt att han hade talets gåva och underhöll publiken på ett väldigt bra sätt med information om jazzens olika egenskaper, kanske en naturlig följd av att han tidigare i livet varit just musiklärare.

Bland de mindre verkliga saxofonspelarna finns Lisa Simpson från den animerade TV-serien “The Simpsons”. En stor del av det som framhävs som Lisas personlighet är hennes betydligt högre intellekt än resten av familjemedlemmarnas och även hennes förkärlek för just jazz och hon spelar själv saxofon, till resten av familjens förtret. I serien framhävs dock saxofonen på ett trevligt sätt och i vissa avsnitt har den en väldigt central roll.

Avslutande ord

Saxofonens betydelse för musiken har varit väldigt stor, inte minst för jazzen. Den är helt klart här för att stanna och det finns ingen anledning att tro att det skulle ändras.

marinate