Peter Gabriel och hans världsmusik

Den engelske musikern, sångaren och producenten har hunnit fylla 70 år och har en enorm musikkarriär bakom sig som förhoppningvis kommer att vara under en lång tid framöver. Medan många associerar denne talangfulle gentleman med hans stora hittar “Sledgehammer” och “Don’t Give Up” från 80-talet är hans mångsidighet mycket större än så. Visste du, till exempel, att han en gång i tiden var sångare i Genesis eller att han skrivit filmmusik åt Martin Scorcese?

Vare sig du är ett gammalt Gabriel-fan eller helt oinvigd är det här fråga om en artist som alla människor kan älska, och du kan lyssna på honom när du tränar eller när du vill koppla av. Med sina många rytmer och detaljer som traditionella sångstilar och instrument, ofta i bakgrunden,

passar Gabriels musik särskilt bra att lyssna på i full volym. Så sätt på dig ett par trådlösa hörlurar och njut av hans och hans kollegors underbara, kreativa och vackra tongångar.

Från excentriker till popidol

Peter Gabriel började sin karriär som sångare i popgruppen Genesis, som på den tiden var en proggressiv kultgrupp med symfonisk rock och teatraliska shower som sin specialitet. Låtarna var långa och märkliga och handlade om allt från sagor till politik, och det var inte förrän Gabriel lämnat gruppen 1975 som dess trummis Phil Collins tog över mikrofonen och började leda in dem på en mer kommersiell bana. Gabriel blev soloartist och kom även han att ta en poppigare väg och fick en hel del hittar, bland annat “Solsbury Hill” och de redan nämnda alstren.

Mot slutet av 80-talet förverkligade Gabriel sin gamla dröm att starta ett eget skivbolag och han döpte det till Real World Records – den riktiga världens skivor. Konceptet var att ge möjlighet åt artister från hela världen att få komma fram i den annars så kommersiellt inriktade marknaden. Artister som pakistanske Nusrat Fateth Ali Khan, kongolesiske Papa Wemba och indiskan Shela Shandra lanserades både som soloartister och i samarbete med varandra, och musikfestivaler med det allt stigande stallet av begåvade världsartister blev stora succéer.

Filmmusik och aktivism

Förutom att fortsätta spela in egna skivor och att producera andra artister har Peter Gabriel även andra järn i elden, inte minst med sin aktivism som framför allt är inriktad på mänskliga rättigheter. Han har samarbetat med Amnesty både som representant och som medverkande på deras konserter och har även själv grundat organisationer i samma syfte.

Vidare har Gabriel skrivit filmmusik bland annat för filmerna “Birdy” och “Kristi Sista Frestelse”, Scorses mästerverk som skapade många reaktioner och protester då den är baserad på en bok där Jesus väljer att kliva ner från korset. Musiken är mystisk och ekivok, och många av Gabriels världsartister medverkar med sina diversa och mångfaldiga talanger.

marinate