Klarinett

Klarinetten hör tillsammans med bland annat flöjten, saxofonen och fagotten till instrumentfamiljen ”Träblåsinstrument”. Klarinetten har sitt ursprung i ett instrument som skapades av den tyske instrumentmakaren Johann Cristoph Denner i Nürnberg 1690.

Vill du köpa en klarinett? Varför inte sälja din bil i sådana fall, då kan du köpa en klarinett och beroende på vad du har för bil dessutom få pengar över till annat. Du kan sälja din bil hos Riddermark Bil AB. De erbjuder bra priser och kan dessutom på grund av den rådande pandemin hämta bilen hemma hos dig. Enklare än så blir det inte.

Denners instrument kallades för chalumeau och utgjorde grunden för utvecklandet av klarinetten. Under de följande tvåhundra åren skulle instrumentet utvecklas stegvis i och med att registret blev större och klaffarna fler. Under 1800-talet utvecklades två separata typer av klarinett: böhmklarinetten och oehlerklarinetten. Två mekaniskt olika instrument som ändå låter väldigt lika varandra. Oavsett vilken typ av klarinett det handlar om är det ett intressant instrument. Visste du till exempel att klarinetter ändrar stämning beroende på vilken temperatur instrumentet har? En varm klarinett som spelats en stund får högre stämning, något som instrumentalisten måste kompensera med sin blåsteknik.

Idag används klarinetten framför allt inom den klassiska musiken och emellanåt i jazz. Berömda klarinettister inkluderar bland andra Putte Wickman, Benny Goodman, Woody Herman, Artie Shaw och Karin Dornbusch.

marinate