Gitarr

Bland stränginstrument, och andra instrument med för den delen, är gitarr ett av de absolut vanligaste. De flesta brukar nämligen påbörja sin musikaliska karriär genom att plocka lite på strängarna på en gitarr. Antingen finns det redan en hemma, någon kompis eller deras föräldrar har en, eller så finns det tillgängligt i musiksalen på skolan. Förr eller senare kommer alla att komma i kontakt med gitarrer på en eller annan nivå.

Utseende och uppbyggnad

Det går inte att säga exakt hur en gitarr ska se ut, det finns massor med olika former och allmän design, men alla följer i alla fall samma grundprincip. Alla gitarrer har en kropp, den “nedre” delen av gitarren där man normalt sett spelar på strängarna. På en akustisk gitarr är kroppen uppbyggd av resonanslådan, det som ger gitarren sitt ljud. På elgitarrer brukar alla elektronik och liknande vara inbyggd i kroppen. Sedan har man halsen som är där man placerar sina fingrar på olika band och strängar för att skapa de olika ljuden och ackorden. Sist men inte minst är huvudet där strängarna fästs och justeras för att stämma gitarren. Alla delar har sin egen viktiga funktion och det går inte att spela på en gitarr utan att ha alla dessa 3 huvuddelar.

Hur man kommer igång

Hur man lär sig att spela gitarr är väldigt individuellt. Vissa har lätt för att läsa noter, andra föredrar ackord utskrivna. Vissa föredrar att på egen hand sitta och plocka med det och lära sig via internet eller böcker, andra vill ha en lärare som de går till med jämna mellanrum och får lektioner i olika områden. Som man kan förstå finns det en stor mängd olika lärosäten och man kan enbart själv bestämma vad som passar bäst för just sig själv.

De flesta väljer dock det något billigare sättet, gratis på nätet antingen genom att kolla upp hur ackord ska spelas och sedan kolla vilka ackord som ska spelas i en viss låt. Andra väljer någon videoplattform som Youtube där många personer erbjuder gratis lektioner i både grunder och allmänt spelande, men även en del specifika lektioner speciellt för vissa enskilda låtar.

Att tänka på

I börjar bör man glömma allt vad kvalité heter och istället försöka hitta en helt okej nybörjargitarr. Vilken musikaffär som helst lär ha i alla fall några varianter på lager. Det är svårare att utföra vissa lite mer avancerade saker på dessa gitarrer, men innan man kommit till en viss nivå i sitt spelande har man egentligen ingen anledning att ge sig på dessa tekniker. Först när man vet att man kommer att fortsätta och börjar höra skillnad på vissa saker är det kanske värt att köpa någonting lite mer avancerat.

marinate