Bas

En bas, eller mer korrekt elbas, är ett elgitarrliknande instrument med mycket mörkare ljud. Instrumentet har bara 4 strängar till skillnad mot elgitarrens traditionella 6. Inget band blir komplett utan att ha någon som spelar bas eftersom det tillför en hel del. Det finns olika spelstilar, som med alla instrument, och ibland kan det vara svårt att veta var man ska vända sig för att hitta rätt instrument. De flesta stora tillverkare har någonting för nästan alla.

Tillverkare

Precis som med vilket annat instrument som helst finns det en mängd olika tillverkare. Det finns dock vissa tillverkare som utmärker sig mer än vad andra gör och som har en historik av att skapa instrument med exceptionellt hög kvalitet. En av dessa tillverkare är Fender som helt klart är ledande. De tillverkar instrument med enormt god kvalitet och som en ägare utan tvekan skulle vara otroligt nöjd med. En annan tillverkare som har varit aktiv i årtionden och som alltid leverar är Ibanez. De har flera olika serier med baser och samtliga av dessa serier har flertalet olika modeller, det finns med andra ord garanterat någonting för alla.

För en nybörjare är dock Yamaha ett märke att föredra. De har tillverkat elbaser hur länge som helst, alltid med god kvalitet och dessutom till rimliga priser. En nybörjare som ännu inte har någon större koll på vad den gillar kan med lugn och ro välja en Yamaha. Det finns billiga modeller som helt ny inte behöver kosta mer än ett par tusenlappar. Visar det sig att man gillar att spela instrumentet och får lite mer känsla för vad det är man är ute efter kan man utan tvekan hålla sig kvar hos Yamaha eftersom de har elbaser som även passar mer avancerade spelare.

marinate